Telefoanele Android au nevoie de antivirus la fel de mult ca laptopul și computerul Windows. Iată cele mai bune aplicații care oferă cea mai bună protecție și confidențialitate.
Software-ul antivirus este de obicei asociat cu computerele și laptopurile Windows, dar este esențial să îl rulați și pe telefonul Android.
Android este o țintă la fel de mare ca Windows și la fel de vulnerabil la viruși. Spre deosebire de Windows, există foarte puține în ceea ce privește protecția încorporată. Google încearcă să elimine aplicațiile pline de viruși din Magazinul Play, dar multe se strecoară prin rețea, așa că nu vă bazați pe asta.
Și virușii nu sunt doar o supărare: infractorii cibernetici vin cu modalități din ce în ce mai inventive de a vă sparge dispozitivele și, în cele din urmă, de a vă fura identitatea, banii și multe altele.
Vestea bună este că rularea unei aplicații antivirus de top pe telefonul (sau tableta) dvs. Android va ajuta foarte mult la prevenirea acestor neplăceri să se apropie de dispozitivul dvs.
În zilele noastre, aplicațiile antivirus Android fac mult mai mult decât v-ați aștepta. Acestea includ adesea un VPN, vă avertizează despre posibile escrocherii, vă gestionează parolele, împiedică aplicațiile neautorizate să folosească camerele și microfoanele telefonului și vă permit să ștergeți de la distanță dispozitivul dacă este pierdut sau furat.
Mai jos, găsiți selecția noastră dintre cele mai bune aplicații antivirus pentru Android.
1. Bitdefender Mobile Security & Antivirus
Pro
- Protectie de top
- Consilierul de aplicații avertizează despre aplicațiile periculoase înainte de instalare
Contra
- Nicio versiune gratuită
Norton obișnuia să ofere antivirus gratuit pentru Android, dar nu mai oferă. Aceasta înseamnă că va trebui să plătiți, dar există diverse opțiuni de la abonamentul pentru un singur dispozitiv ( ) care costă 15 USD (pentru primul an), un abonament Norton 360 pentru dispozitiv mobil pentru un singur dispozitiv la 50 USD și Norton 360 Deluxe care protejează cinci dispozitive pentru 105 USD pe an, dar cu reducere la 35 USD pentru primul an.
Și, spre deosebire de anii trecuti, totul este integrat într-o singură aplicație: nu este nevoie să rulați aplicații separate pentru protecția antivirus, VPN și ID.
La fel ca Bitdefender Mobile Security, a obținut note complete în , blocând 100% dintre amenințări și fără impact asupra performanței sau a duratei de viață a bateriei.
Pe lângă protecția împotriva programelor malware, primiți avertismente despre mesaje text, site-uri web și rețele Wi-Fi potențial periculoase. Dar consilierul de aplicații este cel care strălucește cu adevărat, avertizându-vă cu privire la eventualele aplicații suspecte din magazinul Play chiar înainte de a le instala, precum și aplicațiile instalate care folosesc prea multe date sau prezintă un comportament suspect.
Dincolo de aceasta, atâta timp cât sunteți abonat la o versiune de 360 și nu la Securitatea mobilă de bază, puteți utiliza și VPN-ul no-limits de la Norton și serviciul său de monitorizare dark web. Toate versiunile vin cu blocarea apelurilor și recuperarea dispozitivului pierdut sau furat.
3. Avast One Essential
Pro
- Bună versiune gratuită
- 5 GB pe săptămână VPN
Contra
- Sâcâială constantă pentru a face upgrade
One Essential este cea mai recentă suită de securitate de la Avast și este disponibilă pentru Windows, Mac și iOS, precum și pentru Android.
Îl puteți instala și utiliza gratuit și puteți obține o mulțime de funcții fără a plăti. Dar veți vedea o mulțime de mesaje către „Go Premium”, inclusiv atunci când „Probleme avansate” sunt găsite în timpul scanării inițiale. De fapt, acestea sunt pur și simplu funcții pe care nu le primești ca client gratuit, ceea ce este puțin obositor.
Vestea bună este că, deși sunt necesare o mulțime de permisiuni pentru tot ceea ce poate face Avast, acestea sunt solicitate numai atunci când încercați să utilizați acea funcție, cum ar fi curățarea fișierelor nedorite și „Scutul web”, care vă avertizează asupra site-urilor periculoase înaintea dvs. vizitați-i.
Pe lângă protecția împotriva malware-ului de top, există un VPN încorporat care vă oferă o sumă generoasă de 5 GB pe săptămână. Nu puteți alege o locație decât dacă sunteți un client plătitor, dar pentru confidențialitate atunci când navigați pe web sau utilizați Wi-Fi public, este un bonus autentic.
Există, de asemenea, opțiunea de a verifica eventualele încălcări ale datelor și puteți introduce o adresă de e-mail pentru a verifica chiar dacă utilizați aplicația fără a fi creat un cont Avast.
Clienții plătitori primesc notificări atunci când e-mailul lor este detectat într-o încălcare a datelor, dar utilizatorii gratuiti trebuie să verifice manual.
Nu există nicio blocare a apelurilor, nici avertismente despre link-urile îndoielnice în mesajele text și nici funcții antifurt, dar dacă sunteți doar după un antivirus gratuit, One Essential este o alegere excelentă pentru utilizatorii de Android.
Dacă doriți să faceți upgrade la Premium, costă 50 USD pentru primul an și 100 USD ulterior, dar aceasta acoperă orice cinci dispozitive.
4. Kaspersky Internet Security pentru Android
Pro
- Versiune complet gratuită disponibilă
- Protecție mare
Contra
- Protecție în timp real numai în versiunea plătită
- VPN limitat și manager de parole
Anterior, protecția Android de la Kaspersky era frustrantă, deoarece necesita patru aplicații separate. Acum, este mai integrat: protecția împotriva virușilor și VPN sunt găzduite sub același acoperiș. Din păcate, managerul de parole este încă o aplicație separată și nu sunt incluse controale parentale. Acesta este un abonament separat (cu excepția cazului în care vă abonați la Total Security sau Security Cloud), dar este întotdeauna o aplicație diferită pe Android.
La fel ca Bitdefender, există atât versiuni plătite, cât și versiuni gratuite. Numai cu Kaspersky, ambele folosesc aceeași aplicație. Asta înseamnă că utilizatorii gratuiti vor vedea o mulțime de solicitări pentru a face upgrade la versiunea Premium, ceea ce este regretabil. Cel puțin nu există anunțuri de la terți.
De asemenea, vor pierde noua funcție anti-phishing care vă avertizează despre orice linkuri periculoase din mesajele text, precum și scanarea automată a virușilor în timp real, protecția web și Blocarea aplicațiilor.
Cu toate acestea, aceasta înseamnă că încă primiți mai mult decât oferă Bitdefender. Internet Security – chiar și versiunea gratuită – include filtrarea apelurilor (care funcționează de fapt), antifurt, un verificator de scurgeri de date (o singură adresă de e-mail pentru utilizatorii gratuiti), o scanare pentru setări slabe, managerul de parole și VPN.
Ambele din urmă sunt versiuni limitate, chiar și utilizatorii plătitori putând salva doar 15 parole și 300 MB de date pe zi pentru a le utiliza cu VPN.
Cu toate acestea, protecția împotriva virusului este excelentă. Raportul AV-Test din noiembrie 2021 ia dat un scor perfect de 18/18, deși nu a reușit să blocheze 100% din atacuri. Totuși, a împiedicat 99,9% să infecteze dispozitivul, comparativ cu o medie de 97,1% din industrie. Și rețineți că performanța oricărei aplicații antivirus variază de la lună la lună.
Pentru a proteja un singur dispozitiv Android cu versiunea Premium costă 120 USD pe an, dar, ca întotdeauna, este mai ieftin să cumperi o licență care acoperă trei, cinci sau chiar mai multe dispozitive, inclusiv Windows, macOS și iOS.
5. McAfee Security
Pro
- Bună protecție a identității
- Protecție excelentă împotriva programelor malware
Contra
- Nicio versiune gratuită
- Unele caracteristici așteptate lipsesc
McAfee obișnuia să ofere o aplicație antivirus gratuită pentru Android numită Mobile Security. Acesta a fost înlocuit de – care integrează VPN-ul separat anterior.
Totuși, veți avea nevoie de un abonament pentru a-l folosi. Chiar dacă doriți să profitați de perioada de încercare gratuită, va trebui să vă creați un cont.
Desigur, protecția de bază împotriva malware-ului rămâne aceeași ca în vechea aplicație și a blocat 100% din mostrele de malware în cel mai recent raport al AV-Test. De fapt, McAfee ar fi avut o foaie curată în toate testele dacă nu ar fi semnalat o aplicație legitimă ca malware. Cu toate acestea, aceasta este doar o singură aplicație dintre cele aproape 1500 testate. După cum v-ați aștepta, această protecție funcționează în fundal, monitorizând continuu orice pericol: nu trebuie să vă amintiți să rulați manual scanări antivirus.
Aplicația va scana orice rețea Wi-Fi și vă va spune dacă este sigură. Dacă nu, cum ar fi Wi-Fi public deschis, va oferi activarea VPN-ului încorporat. Rețineți că, dacă nu vă setați abonamentul Total Protection la reînnoire automată, veți avea doar 500 MB de date pe lună pentru utilizarea VPN. Altfel este nelimitat.
De asemenea, puteți urmări până la 60 de elemente de informații personale, cum ar fi adrese de e-mail, conturi bancare, ID-uri sociale și multe altele, și puteți primi alerte dacă există vreodată în cazul hackurilor de date. (Totuși, puteți înregistra doar 10 adrese de e-mail dacă nu aveți reînnoirea automată activată).
Deși McAfee poate avertiza utilizatorii Windows cu privire la așa-numitele legături de phishing, acestea nu sunt disponibile în aplicația pentru Android. De asemenea, nu există nicio blocare a apelurilor, nici funcții de blocare a aplicațiilor sau antifurt, nici protecție împotriva aplicațiilor care folosesc camera sau microfoanele telefonului pentru a vă spiona.
Dacă sunteți bucuros să plătiți pentru antivirus, McAfee Total Protection Premium 49,99 USD pentru primul an) acoperă până la 10 dispozitive, inclusiv Windows, Mac și iOS, precum și Android.
6. Avira Free Security
Pro
- Plin de caracteristici
- Bună protecție împotriva programelor malware
Contra
- O mulțime de vânzări suplimentare pentru utilizatorii gratuiti
- Nu a blocat 100% din programele malware
Avira este bine cunoscut pentru că oferă antivirus gratuit și utilizatorii de Android pot beneficia în continuare de acest lucru. De fapt, deși va trebui să suportați mementouri constante că nu plătiți și, prin urmare, pierdeți anumite protecții, primiți multe gratuit.
Când instalați pentru prima dată aplicația, aveți opțiunea de a încerca modul întunecat și, deși vă duce direct la atingerea Profilului cu un buton mare Conectare, nu trebuie să vă creați un cont pentru a utiliza Avira Security gratuit.
Fila Tablou de bord este o denumire greșită, deoarece prezintă pur și simplu un buton de scanare inteligentă împreună cu o opțiune mereu prezentă pentru a face upgrade la Security Pro și a obține o încercare de o săptămână. Nu, așa cum v-ați putea aștepta în mod rezonabil de la un tablou de bord, nu vă oferă o imagine de ansamblu asupra stării actuale de protecție.
În fila Securitate, nu există niciun antivirus de găsit: veți vedea opțiunile Anti-Theft împreună cu Protecția web, care este blocată pentru utilizatorii gratuiti. Aceasta este o lovitură, deoarece avertismentele privind site-urile web rău intenționate sunt o caracteristică valoroasă.
Caracteristicile de confidențialitate sunt extinse, inclusiv blocarea apelurilor, protecția ID, un VPN, Manager de permisiuni și Blocarea aplicației (care folosește un model pentru a împiedica accesul). Protecția ID vă permite să verificați dacă o adresă de e-mail a fost inclusă în orice încălcare, dar puteți obține monitorizare continuă (și alerte) doar dacă vă creați un cont – destul de corect. Alte funcții, cum ar fi Blocarea aplicației, sunt utilizabile numai dacă creați și un cont.
Managerul de parole și protecția microfonului sunt rezervate utilizatorilor plătitori, iar VPN-ul vă limitează la 100 MB pe zi și vă împiedică să alegeți o locație.
În cel mai recent raport al AV-Test, Avira nu a blocat 100% dintre amenințări, reușind să oprească 99,6% din cele peste 3000 de mostre utilizate și a detectat 99,9% din malware-ul Android răspândit. Când alții, cum ar fi Avast, au reușit 100% la ambele teste, ați fi iertat să credeți că Avira este cel mai bine evitat. Dar acestea sunt încă rezultate excelente și mult mai bune decât să nu rulați deloc antivirus.
Pentru a debloca majoritatea funcțiilor, Security Pro costă 11,99 USD pe an. Este o valoare bună, dar pentru a obține o utilizare nelimitată a VPN și a managerului de parole necesită un abonament Avira Prime Mobile, care costă 25,99 USD anual.
Are Android nevoie de antivirus?
Spre deosebire de dispozitivele Apple, care permit doar descărcări din iOS App Store pentru a proteja utilizatorii de aplicații false, Android vă permite să instalați fișiere APK (care sunt aplicații) din orice sursă odată ce modificați o setare simplă în aplicația Setări a telefonului. Descărcarea aplicațiilor din surse necunoscute nu este în general o idee grozavă, deoarece acestea ar putea fi infectate cu viruși și programe malware.
Există, de asemenea, un proces de aprobare mai puțin strict pentru Magazinul Google Play decât pentru App Store Apple și nu este un secret că aplicațiile infectate cu programe malware pot apărea din când în când în Magazin.
De asemenea, e-mailurile de phishing, mesajele dus și reclamele sunt importante de urmărit, dar un software antivirus bun vă va avertiza despre aceste site-uri web și despre site-urile potențial periculoase.
Pentru a testa cât de eficiente sunt aplicațiile antivirus, care este un proces specializat și extrem de consumator de timp, folosim rezultatele de la laboratoarele de testare a software-ului de securitate binecunoscute și Ei testează în mod constant aceste aplicații pentru protecție, performanță și utilizare.
Pe lângă protecția împotriva virușilor, aceste aplicații Android ar putea avea caracteristici suplimentare, cum ar fi antifurt, pentru a vă permite să blocați și/sau să ștergeți datele de pe un telefon furat sau chiar să faceți fotografii sau înregistrări audio ale hoților.
O altă caracteristică utilă întâlnită frecvent în aplicațiile de securitate pentru Android este blocarea apelurilor. Dacă telefonul dvs. este afectat în mod constant de apeluri neplăcute sau mesaje spam, este posibil să puteți bloca apelanții, astfel încât aceștia să nu vă întrerupă ziua.
Unele aplicații includ programatoare în facilitățile lor de blocare a apelurilor, astfel încât să puteți redirecționa toate apelurile de la birou către mesageria vocală seara și în weekend, de exemplu.
Unele suite includ și manageri de aplicații care vă permit să protejați cu parolă accesul la anumite aplicații. Acest lucru poate fi de neprețuit pentru părinții care predau în mod obișnuit telefonul copiilor pentru a se juca și își fac griji că s-ar putea împiedica de ceva ce nu ar trebui sau ar putea ridica facturi îngrozitoare cumpărând aplicații. Dar acest lucru împiedică oricine să-ți ridice telefonul (chiar dacă nu este blocat) și să folosească orice aplicație care îi place.
Deci, ca răspuns la întrebarea de mai sus, da, aveți nevoie de o aplicație antivirus pe un telefon Android. Avem și o analiză mai detaliată despre dezbateți dacă doriți și mai multe informații.
După cum puteți vedea deja din aplicațiile enumerate mai sus, există o mulțime de opțiuni când vine vorba de aplicații antivirus pe Android. Evident, este important să vă asigurați că obțineți o aplicație în care aveți încredere, deoarece au descoperit că mai puțin de o treime din toate aplicațiile antivirus Android funcționează efectiv. Site-ul a testat 250 de aplicații și a constatat că doar 80 dintre ele au reușit să detecteze cel puțin 30% dintre aplicațiile rău intenționate fără alarme false. Și software-ul antivirus care nu funcționează corect nu are nicio valoare.
În timp ce o aplicație poate oferi un nivel bun sau protecție împotriva software-ului rău intenționat, hackerii se bazează adesea pe utilizatori pentru a face greșeli sau a fi păcăliți să instaleze ei înșiși malware-ul fără să-și dea seama ce fac.